Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym możesz przygotować
pyszne ciasto na pierogi. Do wyboru – klasyczny przepis bez dodatku
jajka lub przepisy z jajkiem oraz składnikami wpływającymi w dużym
stopniu na jego elastyczność. Poniżej zebrałam najlepsze przepisy na
ciasto pierogowe, które możesz wykorzystać, przygotowując różnego
rodzaju pierogi. Zarówno wersji wytrawnej, jak i te na słodko.
Zamiennie korzystam z dwóch sprawdzonych przepisów na ciasto pierogowe,
pierwszy to przepis w najprostszej formie, czyli na bazie mąki i wody z
odrobiną soli bez jajka, a drugi to receptura mojej babci na ciasto
pierogowe z dodatkiem jajka.
Klasyczne ciasto na pierogi
Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania około 50 sztuk
pierogów. Przygotowanie ciasta pierogowego zajmuje około 20 minut.
300 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
1/4 łyżeczki soli
W misce umieść odmierzoną ilość mąki, dodaj sól. Następnie dolewaj
stopniowo ciepłą wodę i mieszaj przy pomocy łyżki. Kiedy mąka z wodą
połączą się w zwartą masę możesz przejść do wyrabiania ciasta ręką. W
efekcie otrzymasz miękkie i sprężyste ciasto. Przepis ten wykorzystany
został do przygotowania pierogów ruskich i pierogów z dynią.
Ciasto pierogowe z jajkiem
Przepis ten oprócz składników klasycznego ciasta – mąki i wody, wymaga
dodania jajka i odrobiny masła oraz soli. Ciasto jest miękkie i
elastyczne. To mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe, sprawdzony
wielokrotnie, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów. Przygotowanie – ok. 15-20 minut.
2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1 jajko
ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj
odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak
by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi
być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Ciasto idealne do pierogów różnego rodzaju, a także do przygotowania tradycyjnych uszek do barszczu.
Elastyczne ciasto na pierogi
Zbiór sprawdzonych przepisów na idealne ciasto pierogowe powiększył
się ostatnio o recepturę na ciasto pierogowe z zwiększoną ilością żółtek
i masła. Masło i zwiększona liczba żółtek sprawią, że ciasto jest delikatne i nie wysycha podczas przygotowywania pierogów.
Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 50-60 sztuk (w
zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta), w
czasie 20-30 minut.
500 g mąki pszennej
3/4 szklanki wody
50 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka soli Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz
stopniowo dolewaj wody. Zagnieć na elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto
przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut żeby odpoczęło.
Bardzo dziękuję! <33 loff i wgle
OdpowiedzUsuń