czwartek, 29 września 2016

Mój przepis na kartacze

Składniki

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
  • 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
  • Farsz
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • majeranek
  • cebula
  • Dodatkowo
  • boczek lub skwarki do polania
  • 1 cebulka mała
  • włoszczyzna do mięsa

    Przygotowanie





    1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły, soku nie wylewać.
    2. Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
    3. Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz.
    4. Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
    5. Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
    6. Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
    7. Uwaga: druga wersja kartaczy:
    8. Mięso mielimy jak na mielone,doprawiamy,nadziewamy surowym(są jeszcze lepsze).

      Tak prezentuje się całość











      A tutaj cały proces przygotowania


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz