Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły, soku nie wylewać.
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe
dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok
ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, lekko
posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z
warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz,
troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz.
Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
Uwaga: druga wersja kartaczy:
Mięso mielimy jak na mielone,doprawiamy,nadziewamy surowym(są jeszcze lepsze).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz