Ciasto na Pierogi

Idealne ciasto na pierogi

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym możesz przygotować pyszne ciasto na pierogi. Do wyboru – klasyczny przepis bez dodatku jajka lub przepisy z jajkiem oraz składnikami wpływającymi w dużym stopniu na jego elastyczność. Poniżej zebrałam najlepsze przepisy na ciasto pierogowe, które możesz wykorzystać, przygotowując różnego rodzaju pierogi. Zarówno wersji wytrawnej, jak i te na słodko. Zamiennie korzystam z dwóch sprawdzonych przepisów na ciasto pierogowe, pierwszy to przepis w najprostszej formie, czyli na bazie mąki i wody z odrobiną soli bez jajka, a drugi to receptura mojej babci na ciasto pierogowe z dodatkiem jajka.

Klasyczne ciasto na pierogi

Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania około 50 sztuk pierogów. Przygotowanie ciasta pierogowego zajmuje około 20 minut.

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
    • 1/4 łyżeczki soli

      W misce umieść odmierzoną ilość mąki, dodaj sól. Następnie dolewaj stopniowo ciepłą wodę i mieszaj przy pomocy łyżki. Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę możesz przejść do wyrabiania ciasta ręką. W efekcie otrzymasz miękkie i sprężyste ciasto. Przepis ten wykorzystany został do przygotowania pierogów ruskich i pierogów z dynią.

      Ciasto pierogowe z jajkiem

      Przepis ten oprócz składników klasycznego ciasta – mąki i wody, wymaga dodania jajka i odrobiny masła oraz soli. Ciasto jest miękkie i elastyczne. To mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe, sprawdzony wielokrotnie, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.



        Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów. Przygotowanie – ok. 15-20 minut.

      • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
      • 1 jajko
      • ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
      • 1 łyżeczka masła
      • 1 łyżeczka soli

        Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Ciasto idealne do pierogów różnego rodzaju, a także do przygotowania tradycyjnych uszek do barszczu.


        Elastyczne ciasto na pierogi

        Zbiór sprawdzonych przepisów na idealne ciasto pierogowe powiększył się ostatnio o recepturę na ciasto pierogowe z zwiększoną ilością żółtek i masła. Masło i zwiększona liczba żółtek sprawią, że ciasto jest delikatne i nie wysycha podczas przygotowywania pierogów.
        Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 50-60 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta), w czasie 20-30 minut.
      • 500 g mąki pszennej
      • 3/4 szklanki wody
      • 50 g miękkiego masła
      • 1 jajko
      • 2 żółtka
      • 1 łyżeczka soli
        Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieć na elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut żeby odpoczęło.



      Smacznego !



1 komentarz: